" A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte." (Isaac Asimov)

2012. október 23., kedd

Összezavar a Windows 8!

Alig egy hét múlva jelenik meg a Microsoft teljesen új alapokon nyugvó operációs rendszere, a Windows 8, amely az Intel és ARM platformokat egyaránt támogatja. A tét igen nagy magának a cégnek, de még a felhasználóknak is, tekintve, hogy a Windows 95 óta nem alakult át ennyire gyökeresen a jól megszokott kezelőfelület.


Az első tesztek és kritikák

Amerikában a sajtó már nyilvánosságra hozott olyan kritikákat a Windows 8 végleges verziójával kapcsolatos tesztekről, amelyeknek eredményei bizony igen széles skálán mozogtak. Valaki forradalomról beszél, és dicséri a fejlesztőket, míg mások kényelmetlen, zavaró változásokról szövegelnek az új rendszer és annak kezelése terén. A New York Times tesztje során az utcáról betévedő átlagfelhasználókon volt a sor, hogy megmutassák reakciójukat a világnak, mikor először szembesülnek a Windows 8-féle új rendszerrel. Első reakciójukat és benyomásukat így levideózták. Az eredmény pedig nem túl hízelgő a Microsoft-ra nézve, hiszen az öt tesztalanyból csak egy nyilatkozott pozitíva. 

Mi a baj vele?

Az új, ún. csempés kezelőfelület, valamint  az érintőképernyő használata igencsak összezavarta azokat is, akik egyébként telefonon vagy táblagépen minden további nélkül használnak érintőképernyőt. Egy laptopnál, PC-nél azonban ugyanez borzasztó zavaró és felesleges, elengedni a billentyűzetet és az egeret pedig teljesen természetellenes hatást keltett a tesztalanyokban. A képernyőhöz való hozzányúlás volt a legnegatívabb tapasztalat, hiszen sokak számára régi beidegződés, hogy a képernyőhöz tilos hozzáérni a zavaró ujjlenyomatok miatt. Ilyen mondatokat váltott ki a tesztek után a Windows 8: "Hülyének érzem magam tőle", "Sokkal egyszerűbbnek kéne lennie, nem szabadna, hogy gondolkodnom kelljen a funkciók működésén", "Nagyon összezavarja az embert".

Elmaradhat a siker?

Mindezek fényében elég rosszul állhat a Microsoft szénája, ugyanis nem csak az első rossz benyomástól kell tartania, amely elrettentheti a közönséget, de egyes szakértők állítják, hogy még ennél is nagyobbat bukhat a cég. Az Apple termékei elképesztően népszerűek lettek az elmúlt években, és rengeteg az olyan felhasználó, aki az iPhone vagy az iPad tapasztalataira építve a Mac gépeket is szívesen kipróbálná. A megszokást azonban sose becsüljük alá, és épp ezért a windowsos környezetről a Mac szokatlan világára való átállás erős visszatartó erő. Most azonban, hogy a két Windows-verzió között is hasonló a szakadék, amely hasonló átszokást igényel, az első rossz tapasztalatok elbizonytalanítják az embereket, így pedig a konkurencia járhat jól.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése