" A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte." (Isaac Asimov)

2012. október 3., szerda

Surranó pályán a Google, mögötte a Microsoft

Újabb veszteséget könyvelhetett el a Microsoft, miután a Google is maga mögé tudta utasítani a piaci értéket illetően. A Google annak ellenére tudta beelőzni riválisát a rangsorolásban, hogy a redmondi vállalatnak 50 százalékkal volt több a negyedéves bevétele. Az amerikai technológiai cégek ranglistáján egészen 2010-ig foglalta el a vezető pozíciót a Microsoft, ezzel a legtöbbet érő vállalatnak számított az év tavaszáig, amikoris az Apple piaci kapitalizációja meghaladta a cégét. 

 Lehagyva

A New York Times értesülései szerint a Microsoft részvényeinek árfolyama jelentős zuhanásba kezdett, míg a Google-é nőtt a Wall Street zárásakor,  így a Windowst fejlesztő vállalat a harmadik helyre volt kénytelen visszaszorulni. Az első helyen már évek óta az Apple (618,12 milliárd dollár) áll, míg a második helyet a Google szerezte meg magának. A keresőcég ezzel 249,19 milliárd dolláros teljes piaci kapitalizációt tudhat a magáénak, szemben a Microsoft 'csupán' 247,44 milliárdjával. Habár a Microsoft bevételei voltak ezelőtt a meggyőzőbbek, a Wall Street elsődlegesen a potenciális növekedést tartja szem előtt, amit a Google-nál lát, a Microsoftnál pedig már kevésbé.


Google. De miért?

A New York Times állítja, hogy a Wall Street nem igazán rajongott a Google-ért egészen az év elejéig, amelynek többek között az volt az oka, hogy az lényegében csak a keresési reklámbevételektől függött, valamint túl sok pénzt öltek bele olyan projektekbe, amelyek jövője kétséges volt, tehát nem feltétlenül voltak kifizetődők. A hozzáállás akkor változott meg, amikor a Google egyaránt megerősödött a képes és a mobilos reklámok területén is, ráadásul megkezdte felesleges projektjeinek bezárását.

Post-PC korszak

A New York Times elemzői, valamint a Bloomberg amerikai üzleti lap szerint a rangsorok változása a post-PC korszak eljövetelének köszönhető. Lefordíthatjuk úgy is, hogy manapság a befektetők nagyobb potenciált látnak az internetalapú szolgáltatásokban, mint a hagyományos szoftverekben. A PC piac egyre zsugorodik, emellett a mobil szegmens és a táblagép piac gyorsan pörög, ahol a Google az egyetlen, aki az Apple mellett meghatározó szerepet tudott vállalni. A befektetők azt is értékelik, hogy a keresőjéről közismert cég egy igen komoly online szolgáltatás portfóliót épített ki, amire az üzleti modellje is épül. Ezzel szemben a Microsoft igencsak lassan reagált a változásokra.

Tovább és tovább...

Az elemzők szerint a Microsoft elég alulértékelt, a részvényeik árfolyamának a jelenlegi 30 dolláros átlagár helyett 35 dolláron kellene, hogy legyen. A következő hónapokban mindenki arra fog koncentrálni, hogy a Microsoft milyen új dobást talál ki, amellyel hosszú távon versenyezhet a Google-lal. Ha bejön a vállalatnak a Windows 8, a nyolcas táblagépek, és a Windows 8 Phone, erős növekedésnek indulhat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése